16 november 2019 till 15 mars 2020

Andreas Knag-Danielsen – Weelcome to B3IG3

ANDREAS KNAG-DANIELSEN (f.1983, Bergen, Norge) utforskar den digitala världen i förhållande till den mänskliga kroppen främst genom performance och objekt. Genom sitt intresse för mönster och system provar han att konvertera och översätta det digitala till vår fysiska verklighet. Resultatet blir reflektioner kring identitet, representation och abstraktion, där hans egna queera kropp blir ett verktyg och en startpunkt.

Utställningar i urval: Ekko – Festival for electronic music & art (NO), Høstutstillingen 2016, Kunstnernes Hus (NO), Galleri Maskinen (SE), NOoSPHERE ARTS (USA), Bildmuseet (SE), Malmö Konsthall (SE), Verdens Ende Kunstforening (NO), SIM gallery (IS), Galleri Pictura (SE), Fotografiska (SE). Han har gjort performance på Galleri Verkligheten (SE), Galleri 2 (NO) och på Performance Art Bergen 2013 (NO). Sedan 2011 har han samarbetat med Arngrímur Borgþórsson i konstnärsduon Knaggi. Knag-Danielsen är också verksam som curator. 2015-2017 arbetade han för det konstnärsdrivna Galleri CC in Malmö (SE). 2018 startade han den performativa och curatoriella plattformen B3IG3.

I utställningen ”Welcome to B3IG3” av konstnären Andreas Knag-Danielsen bjuder vi in dig till en helhetsupplevelse och inblick i konstnärens senaste projekt B3IG3. B3IG3 är en performativ och curatoriell plattform där en, eller en grupp konstnärer bjuds in att förhålla sig till ett hotellrum så som ett utställningsrum, under en kväll. Hotellrummet med sin specifika kontext, ett ingenmansland, en heterotopi. Det som skapas blir en konstupplevelse utanför det klassiska konstrummet, på en plats många någon gång varit men aldrig upplevt på det här sättet! Knag-Danielsen skapar en helhet för kvällen då han som värd ikläder sig en ny persona, en avatar irl*, inspirerad av sin fascination för drag-estetik, queer alienation, och mötet mellan det digitala och den analoga, fysiska världen. Att följa med på en guidad visning med Knag-Danielsen, från lobbyn till hotellrummets utställning, är en fantastisk och mycket märklig upplevelse: ”a tech-conference-turned-queer-art-show”. Och det ställer frågor om vilken värld vi lever i, vilka delar av våra kroppar som kommunicerar utåt med andra, den envägskommunikation som sker på sociala medier, och som i sin tur skapar oss som människor. Går närheten förlorad, trots att vi har varandra i fickan?

Knag-Danielsen utforskar sitt pågående hat-kärleks-förhållande till teknologi, och dess oundvikliga åverkan på hans psyke och identitet. Genom att spegla vårt ökade beroende av appar och sociala media, har han använt sig av sina performance med tillhörande material, för att skapa fysiska verk till denna utställning.

För första gången sedan han lanserade detta projekt 2018 samlas här bilder av alla karaktärer, specialtillverkade kostymer från tidigare avatarer, textila verk och videodokumentation från tidigare event i en omfattande installation på Museum Anna Nordlander. I utställningens anda har konstnären Jennifer Chan skapat en ”rese-katalog” som introducerar alla karaktärer i B3IG3-armén. Välkommen till B3IG3!

*irl = in real life /i verkliga livet. Används i relation till att befinna sig på nätet, i tillexempel en chatt, eller på sociala medier.

Se mer på:

andreasknag-danielsen.com
@knagster

b3ig3.com
@b3ig3_com
B3IG3 TV (YouTube)

Stort tack till Raffaele Piano (foto/video), Johan Lundin och Marte Edvarda Tidslevold (textil), Jennifer Chan (text) och alla konstnärer som deltagit i B3IG3.

Med stöd från Kulturrådet, Mediaverkstaden Skåne och Museum Anna Nordlander.